Participujte neustále. Hlubší zapojení umožní digitální nástroje

6. 10. 2020čtení na 6 minut

Neustále se měnící opatření ztěžují nejen každodenní život, ale také možnosti participace ve městech. Je proto třeba hledat alternativní nástroje, které nabídnou dostatečné možnosti a nástroje pro aktivní zapojení občanů.

dada

V předešlém blogu jsme popsali, jak na participaci skrze sociální sítě. Jakkoli jde určitě o jeden z možných nástrojů k aktivizaci lidí, je třeba si uvědomit jeho limity. Připomeňme si proto v rychlosti dva body charakteristické trendy pro prostředí sociálních sítí: 1) čím je informace stručnější, tím je větší šance zaujmout, 2) uživatele je složité zapojit - a když už se zapojí, reagují často negativně.

Plnohodnotná participace přitom stojí a padá s dostatkem informací. Z toho je zřejmé, že sociální sítě mohou dobře posloužit jako zdroj “rychlých” či “krátkých” informací – takových, které orientační prověří zájem či názor uživatelů –, pro relevantní výstupy však budete potřebovat jiný nástroj.

Aniž bychom v PinCity® uměli předpovědět vývoj situace, od začátku jsme celé prostředí vyvíjeli tak, aby si zachovalo jednoduchost, ale přitom nabízelo maximum informací a nástrojů pro zapojení obyvatel měst. 

Ankety

Průzkumy a dotazníky jsou častým způsobem, jak zjistit, co si občané myslí. V PinCity® je můžete vytvářet a přiřazovat ke konkrétním projektům a následně snadno exportovat a vyhodnocovat výsledky.

Komentáře

Nechceme být druhým Facebookem, ale možná se i vám stalo, že jste se snažili dohledat diskusi k příspěvku o rozvoji města a scrollování zpět časem trvalo věčnost... V PinCity® je možné panel diskuze zapnout u každého projektu na stránce, díky čemuž budete mít v komentářích naprostý pořádek od začátku do konce.

Občanské návrhy

Jak lépe motivovat lidi, aby se zajímali o budoucnost místa, kde žijí, než když jim dáte možnost ukázat vlastní představy? Proto jsme kromě projektů města do PinCity® zahrnuli i modul, kde každý občan bude moci prostřednictvím projektu ukázat, co by podle něj zlepšilo život – ať už v jeho nejbližším okolí nebo v celém městě. O každém návrhu pak bude možné hlasovat, diskutovat... a kdo ví, ve finále se může stát i oficiálním městským projektem.